top of page

SCHOOL FOR EMOTIONAL INTELLIGENCE

Creating a better world by learning how Emotional Intelligence can make the difference.

Hooggevoelige kinderen 

Als je als kind met hooggevoeligheid geboren wordt en dat wordt niet opgemerkt, dan ontstaan er al snel problemen. Al op jonge leeftijd krijgen HSK (hoog sensitieve kinderen) de neiging om van het lijf naar het hoofd te verhuizen.

Een hooggevoelig kind zal zich namelijk automatisch aanpassen en raakt daarbij verwijderd van de eigen kern. Dat leidt er uiteindelijk toe dat een sensitief persoon vaak niet goed in zijn vel zit. Of beter gezegd, niet goed in zijn eigen lichaam.

 

Het lichaam is dan ook de beste graadmeter om te zien of er sprake is van overprikkeld zijn. Elk hooggevoelig kind zal bovendien wel eens vraagtekens zetten bij het eigen gevoel. Als je sensitief bent, voel je jezelf namelijk vaak onbegrepen. Zeker ook, omdat maar vijftien tot 20 procent van de bevolking hooggevoelig is. De prikkels van buitenaf worden vaak als onbewuste prikkels opgeslagen in het brein. Na verloop van tijd zie je dat het lichaam de signalen van een teveel aan prikkels gaat bestrijden. Dat kan tot uiting komen in uitputting, spanningen in het hele lichaam, aanvallen van migraine, eetstoornissen, en zelfs tot een burn out of een depressie. 

 

Het contact met het lijf is al enige tijd verwaarloosd en vaak niet meer bewust aanwezig. Zo kunnen er ongehinderd allemaal soorten prikkels van de omgeving en van anderen bij een HSP binnen komen.

 

Herken jij dit?
Grenzen aangeven is door de verstoorde balans in je hoofd, je lijf en je hart onmogelijk geworden... Het mechanisme om grenzen te voelen is immers al een geruime tijd genegeerd en verwaarloost. Het is dus van belang met de signalen van je lichaam leert om te gaan en dat je naar jezelf gaat leren kijken. Dus als het ware als een 'neutrale getuige' kunt kijken naar wat er afspeelt binnenin de dinamiek tussen je emotionele, je mentale en je lichamelijke gebeuren. Door deze ontwikkeling leer je in verbinding te blijven met je emoties en kun je met beide benen op de grond staan en kan negatieve energie je lichaam verlaten. 

 

Wat kun je doen?
Inmiddels is in vele Westerse landen Mindfulness een veel gebruikt begrip. Ook op scholen wordt Mindfulness gelukkig steeds meer ingezet om kinderen te ondersteunen in het beter leren kennen, begrijpen en uitten van emoties. Mindfulness bevordert de het zelfvertrouwen, de Intrinsieke motivatie en de emphatie. Uit onderzoek weten we inmiddels dat kinderen die aandachtsoefeningen doen beter in hun vel zitten en meer zelfvertrouwen ontwikkelen.

 

De EQ Academy biedt diverse Mindfulness programma's en trainingen voor:

  • individuen

  • groepen

  • scholen

  • docenten

  • organisaties

 

Uit vele onderzoeken is inmiddels gebleken dat intrinsiek gemotiveerd leren leidt tot betere prestaties en vooral tot diepere verwerking van emotionele sensaties.


"Mindfulness is het hele spectrum van onze emoties kennen".

 

Bedachtzaamheid, hartelijkheid, bezielend. Deze woorden beschrijven positieve menselijke eigenschappen en vaardigheden. Eigenschappen die we toch allemaal willen ontwikkelen.

bottom of page