top of page

Creating a better world by learning how Emotional Intelligence can make the difference.

SCHOOL FOR EMOTIONAL INTELLIGENCE

EQ-Shadow Coaching

Shadow Coaching is een specifieke en geavanceerde methodiek van coaching op basis van observatie en feedback van de EQ Coach, met reflecterende praktijk door de klant - of individuen of groepen.

 

EQ-Shadow Coaching (EQ-SC) is een onderdeel van het ontwikkelingstraject wat door real time observaties het leerproces ondersteund. 

 

EQ-Shadow Coaching vergroot de mogelijkheid om de focus naar binnen toe te brengen en door intrapersoonlijke ervaringen 'anders' te leren waarnemen. EQ benadrukt dat de focus op gedrag is gericht, de invloed hiervan op de omgeving en processen.

 

Deze vorm van coaching werkt bijzonder goed:

 • in gebieden van turbulente en intensieve werkdruk,

 • bij post-traumatische gebeurtenissen en herstel,

 • ter ondersteuning van het persoonlijk leiderschapprogramma,

 • waar (binnen teams) communicatie en vertrouwen van vitaal belang zijn.

 

Waar wordt EQ-Shadow Coaching voor gebruikt?

De behoefte kan voortkomen uit een specifiek incident of de identificatie van de benodigde gedragsverandering. De doelstellingen, de wijze en de duur van de bijeenkomsten zullen worden voorafgaand aan het traject, gedefinieerd worden tussen de opdrachtgever, teamleiders, en de EQ Coach van de EQ Academy.

 

EQ-Shadow Coaching wordt aangeboden in 1:1 of in teamverband, of zoals regelmatig van toepassing door een combinatie van beide. De combinatie kan een staf/management-team in de ontwikkeling van leiderschap effectief ondersteunen.

 

Hoe werkt EQ-Shadow Coaching?

De EQ Coach observeert de cliënt in hun algemene dagelijkse activiteiten, of werken aan een specifiek kort - zoals presentatievaardigheden, teambuilding traject. Dit betekend dat cliënten worden geobserveerd in hun dagelijkse werkomgeving, of tijdens specifieke evenementen, projecten, wedstrijden, workshops, presentaties en conferenties. In sommige situaties wordt beeldopname gebruikt om als "spiegel" te fungeren en het werkelijke gedrag te kunnen reflecteren.

 

EQ-Shadow Coaching is een effectieve methode om:

 • dieper onder het oppervlakte van wat de mensen zeggen terecht te komen,

 • te identificeren welk gedrag verwacht wordt van individuen en teams,

 • dynamieken binnen situaties te onderzoeken,

 • gedragspatronen te bespreken,

 • micro-gedrag te identiviseren die het verschil tot succes maken.

 

De voordelen van Schaduw Coaching:

 • Schaduw Coaching kan processen en dynamieken die prestaties blokkeren weer openen,

 • Het kan ineffectieve gewoontes blootleggen,

 • Onuitgesproken blokkades inzichtelijk maken,

 • Door Shadow Coaching toont de cliënt/organisatie betrokkenheid, in veranderprocessen en het inslaan van nieuwe wegen en mogelijkheden,

 • Teams profiteren door te zien dat er gewerkt wordt aan effectief leiderschap en dat ineffectief gedrag wordt aangepakt,

 • Shadow Coaching verbetert het moreel en de positieve betrokkenheid van anderen uit het team.

 

Voorbeeld van Shadow Coaching

 • Senior leiders behalen betere resultaten binnen communicatie 

 • Het stellen van duidelijke leiderschaps verwachtingen en doelen

 • Aandacht voor micro-gedrag en het verbeteren van prestaties


Twee beter dan één

Shadow Coaching is zowel gebaseerd op een goede verstandhouding als empathie, waar de coach en de cliënt het pad van reflectie onderzoeken. Soms is het zeggen van het 'ongezegde'  wat maakt dat je samen een situatie anders verkent en de gevolgen van dat gedrag kunt onderzoeken. Met deze extra bewustzijn zijn cliënten beter in staat om vernieuwend gedrag (sneller) in de praktijk te brengen.


 

"Ik zocht naar iemand die mijn kon vertellen waar het stagneert. Larissa hoort wat nodig is voor verdere groei en ontwikkeling. Soms kiest zij dat daar een bepaalde directheid voor nodig is. Deze directheid heeft mij enorm geholpen. Met haar eerlijkheid, scherpheid en bezieling kreeg ik te horen wat nodig was voor mijn verdere ontwikkeling en groei......"

 

Informatie EQ-Schaduw Coaching

Doel:

(Zelf)inzicht!

​Het is een effectieve manier om te ontdekken waar je kracht ligt of waar je kwaliteiten liggen.

Duur:

Schaduwcoaching is een specifieke en effectieve coaching die in overleg met de deelnemer zal worden ingezet:

 • op de werkplek,

 • op het sportveld,

 • in de thuissituatie

 • of anders; bijvoorbeeld diverse plekken in een organisatie of locatie, denkende aan een congres of op reis.

Kosten:

ShadowCoaching is vaak geïntergreerd in het ontwikkelprogramma van de manager, de topsporter of een teamontwikkelplan.

Omdat iedereen andere wensen heeft zijn de kosten maatwerk. 

 

Wil je bij een presentatie, een meeting of een andere bijeenkomst gebruikmaken van een ShadowCoaching dan wordt na het vaststellen van het doel, een voorstel gestuurd met daarin de kosten.

 

Eénmalig een feedbackverslag van een ShadowCoaching kost €445,-  Dit is inclusief voorbereiding/intake, reistijd en reiskosten binnen 50 km. Inclusief de tijd op locatie met een maximum van 120 minuten, daarna komt er per uur €115,- bij.

Vier keer per jaar een ShadowCoaching binnen je persoonlijke of team-ontwikkelingstraject inkopen kost €375,- per keer. Totaalbedrag wordt voorafgaand en in één keer gefactureerd. 

 

Bedragen zijn exclusief 21% BTW.

"Eindelijk iemand die ziet wat er gebeurt. Iemand die feedback geeft en met wie je twijfels en gevoelens kunt delen zonder dat dit direct bekend wordt." 

bottom of page