top of page

SCHOOL FOR EMOTIONAL INTELLIGENCE

Creating a better world by learning how Emotional Intelligence can make the difference.

Pagina 5.

1. Herkennen van emoties. Dit wordt getraind door het uitpakken van emoties en gedachten. Dit doe je door te stoppen met wat je doet als je emoties herkend (boosheid, angst, teleurstelling, verdriet, afwijzing, pijn) en jezelf te vragen "wacht eens even, wat gebeurt hier? Wat voel ik? Wat denk ik? En wat betekent dit allemaal voor mij?" 

 

2. Merk je kwetsbare kant op en merk je krachtige kant op (je leeft bewuster en vollediger als je leeft vanuit je beide). Een leven vanuit alleen kracht is uit balans een leven alleen vanuit emoties ook. 

 

3. Wees een waarnemer van jezelf en wat je voelt. Leer te kijken naar hoe deze gevoelens bijdragen, afleiden, verbeteren, of je uitdagen. 

 

4. Wees ervan overtuigd dat bewustwording en jezelf te openen voor gevoelens de eerste stap is in het doen.  

 

5. Train jezelf om je emoties te voelen via sensaties en signalen vanuit je lichaam.  (hulpbron = Mindfulness bij zelfbewustzijn) 

 

6. Wees nieuwsgierig en moedig, blijf van binnenuit (intrinsiek) gemotiveerd om je EQ te ontwikkelen (doe het voor jezelf en niet voor anderen). 

 

7.  Leer beter communiceren door de ander te vertellen wat je er gebeurt (wat je voelt) en wat het met je doet. 

 

8. Onderzoek zonder direct oordeel. Oordelen brengt je terug bij oude gewoonten en patronen waardoor je in je valkuil stapt.
Kijk met een open blik. 

 

9. Zit in stilte voor minimaal 10-15 minuten per dag en doe aan introspectie. Het doen van een dergelijke reflectie is een belangrijke stap in het beoefenen en trainen van het EQ.  

 

10. Deel wat je ontdekt. Creëer, onthoud en krijg helder in je verhalen (gesprekken) hoe je gekoppeld bent aan bepaalde emoties, stemmingen en gevoelens ... 

 

11. Gun jouw EQ de tijd in bewustwording (tel tot 10). Hierdoor vertraag je jezelf en het mechanisme om in een oud patroon te stappen en oude fouten te herhalen. Geef jezelf de tijd je emotionele “landschap” te ontdekken voordat je reageert. 

 

12. Ervaar dat je wellicht geen invloed hebt op het externe proces, maar wel invloed hebt op het interne proces. 

 

13. Laat gevoelens meetellen in het maken van keuzes. 

 

14. Wees optimistisch (blijf positief). 

 

15. Stel nobele (eerlijke) doelen voor jezelf.  

 

16. Het vermogen om vooruit (in consequenties) te denken en dit toe te passen, stelt je in staat om je keuzes te beoordelen, te anticiperen, te reageren, en jouw bedoeling te volgen. Vooruit denken is het kunnen verbeelden wat de voordelen en nadelen zijn van onze acties.  

Iedereen kiest altijd gedrag waarvan hij/zij denkt dat hen de hoogste opbrengst oplevert. Persoonlijk Leiderschap (Authentiek Leiderschap) begint met de opbrengsten in kaart te brengen. 

 

bottom of page