Creating a better world by learning how Emotional Intelligence can make the difference.

SCHOOL FOR EMOTIONAL INTELLIGENCE

“De kinderen die zonder al te veel kleerscheuren uit een scheiding komen, zijn degenen van wie de ouders gestopt zijn met ruzie maken”, Niet de scheiding, maar de ruzies laten sporen na. Ook in niet-gescheiden gezinnen. Maak jij "gezond" ruzie? 

Welke van deze uitspraken deed jij al?

 

“Zeg maar tegen mama …”

Communiceren via kinderen is geen goed idee. Ze voelen het zich de speelbal van jullie conflict. Kinderen krijgen dan het gevoel dat ze een kant moet kiezen, maar ze zien mama en papa even graag. Wanneer ouders niet met elkaar praten, is dat verwarrend voor kinderen. Ze begrijpen dat niet. Is er nu ruzie of niet? Kinderen willen duidelijkheid. Kinderen lezen heel goed lichaamstaal en elkaar geen kus geven, je schouders ophalen als je partner iets zegt, je ogen neerslaan als hij je probeert aan 

te kijken …”

 

“Kijk nu wat je je kind(eren) aandoet!”

Betrek kinderen nooit in een ruzie, ook al is het goedbedoeld. Je wil natuurlijk je kind beschermen wanneer het in tranen uitbarst door de ruzie. Kinderen voelen zich dan niet niet alleen bang en verdrietig, het krijgt er ook nog een schuldgevoel bovenop. In de ogen van je kind zijn ouders dan nog bozer op elkaar omdat zij begonnen is met  huilen. Kinderen geven zichzelf dan steeds vaker de schuld van een ruzie. Ze krijgen het ideen dat ze niet lief genoeg zijn en dat is erg denken dat zij niet braaf genoeg zijn. Dat is niet goed voor hun zelfvertrouwen.”

 

“Jij doet nooit iets in het huishouden!”

Deze typische "jij-boodschappen" is beter om te vermijden. De "Ik-boodschappen" zijn veel constructiever: ‘Ik zou het fijn vinden als je me wat vaker zou helpen.’ Zo leert je kind dat je ook op een positieve manier duidelijk kan maken dat je iets niet oké vindt. Kinderen leren dan uiteindelijk ook opkomen voor eigen ideeën én rekening houden met die van de ander. Het leert onderhandelenen tot een compromis komen.

 

“Ik haat je!”

Vooral jonge kinderen nemen alles nogal letterlijk. Dan is het van belang je emoties onder controle houden en niet te schreeuwen. Lukt dat niet, stop het gesprek dan maar loop niet weg! Zet het conflict op een later tijdstip voort. De slaapkamerdeur van de kinderen dichtdoen biedt geen oplossing. Kinderen horen toch wel wat er gebeurt. Felle ruzies maken je kind bang en onzeker. Sommige kinderen krijgen zelfs lichamelijke klachten. Anderen spelen bliksemafleider: ze worden agressief of maken problemen op school. Zo proberen ze ervoor te zorgen dat ouders hun aandacht verleggen van hun eigen problemen naar die van hun kind. Maar dat lost het natuurlijk niet op.

 

“Sorry”

Wees niet te beroerd om ‘sorry’ tegen elkaar te zeggen na een ruzie waar de kinderen bij zijn. Ook sorry zeggen tegen de kinderen is belangrijk. ‘Het was niet de bedoeling om je verdrietig te maken’. Als ouder mag je laten zien dat je niet perfect bent. Laat een ruzie niet overwaaien, maar geef uitleg aan je kind, laat het vragen stellen en stel het gerust: ’Mama en papa waren boos op elkaar, maar houden daarom niet minder van elkaar. Je kunt verwijzen naar dat kinderen onderling ook wel eens ruzie maken met elkaar. Zo kan het kind een beter verband leggen. 

 

Help! Wij gaan scheiden

 

 • Zoek hulp. Praat met vrienden, familieleden, je huisdokter of eenprofessionele bemiddelaar als een gezins- of relatie-coach.De school kan voor je kind een rustpunt zijn. Breng de leraar op de hoogte. 

 

 • Vertel je kind eerlijk wat er gaat gebeuren. Probeer het niet te sparen.Benadruk vooral wat hetzelfde blijft: “Je blijft op dezelfde school”,“Papa gaat nog steeds mee naar het voetbal”. Probeer het niet blij te makenmet een nieuwe kamer, nieuwe vriendjes …

 

 • Maak duidelijk dat je uit elkaar gaat omdat je niet samen verder wil als partners,maar dat je je kind allebei even graag blijft zien. Dat het niet zijn schuld is.

 

 • Geef je kind de kans om vragen te stellen. Maar weet dat een kind vaak zijngevoelens zal opkroppen, om jou niet nog meer verdriet te doen. Bied dananderevolwassen vertrouwenspersonen aan: de leraar,oma …Met leeftijdsgenoten praten is niet genoeg, die missen de levenservaring omecht te helpen.

 

 • Beschuldig elkaar niet. Laat je kind niet kiezen tussen mama of papa. dat zorgt voor onmogelijke keuzes: als ze de ene graag zien, kwetsen ze de andere.

 

 

 

Je kind kan zich anders gedragen: stiller, agressiever, afwezig … toon begrip, maar blijf je regels stellen. Wees niet toegeeflijker of verwen het niet vanuit een schuldgevoel.

 

Zoek je meer antwoorden op vragen die je hebt of wil je een intake-

kennismakingsgesprek voor een traject waarbij wij jullie als gezin, of als relatie kunnen

begeleiden? Neem dan contact op via ons kantoor op: 0172 85 45 25

Een bericht achterlaten in onderstaande berichtruimte kan natuurlijk ook.

Eerste hulp bij echtscheiding

 

Als mama en papa scheiden, wil een kind drie dingen.

 

Deze praktische tips helpen je op weg;
 

 1. Mama en papa overleggen over mij. Zeker in het begin verloopt praten met elkaar moeilijk. Dan kan je een heen-en weerschriftje gebruiken (zoals in de crèche of de kleuterklas) om elkaar op de hoogte te houden over je kind.
   

 2. Ik weet duidelijk wat er gaat gebeuren. Hang zowel bij mama als papa dezelfde kalender op, zodat je kind weet wanneer het bij wie is. Noteer er ook dingen op die je niet mag vergeten (bv. zwemkleding). 
   

 3. Ik vind het fijn om ze allebij te kunnen zien.Laat je kind een (heimwee) doosje samenstellen om spulletjes van beide ouders in te steken (foto, kledingstuk, knuffel, tekening, briefje).