top of page

De kracht van kwetsbaarheid

opent de weg naar betrokkenheid, betekenisvolle verbindingen, vitaliteit en veerkracht

Creating a better world by learning how Emotional Intelligence can make the difference.

SCHOOL FOR EMOTIONAL INTELLIGENCE

Hooggevoelig (HSP) 

Wat betekent het dat je hooggevoelig (of hoogsensitief) bent?

Zoals sommige mensen intelligenter zijn dan anderen, zo zijn sommigen gevoeliger dan anderen. Iemand die zeer gevoelig is noemen we ‘Hooggevoelig’ of ook wel HSP, (Highly Sensitive Person).

 

Dit betekend overigens niet dat anderen niet gevoelig zijn, hier ontstaat vaak veel verwarring over. Iedereen is gevoelig en wordt gevoelig geboren, alleen een HSP heeft een grotere mate van gevoeligheid. Hooggevoeligheid is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. Een HSP ervaart sterker dan anderen de prikkels die voelbaar zijn van de zintuigen. Zo zal het horen, zien, ruiken, proeven en voelen heftiger en intensiever worden ervaren. Soms is ook daar weer een verdeling onder. Anderen ervaren juist weer dat slechts enkele zintuigen extreem gevoelig zijn. Het belangrijke zesde zintuig, die overigens vaak vergeten of genegeert wordt, is het voelen van sfeer en energie. Deze vorm van voelen, die heel wat anders is als de zonnestralen of de regen op de huid voelen, geven prikkels door over de situatie. Ook de psychologische toestand van anderen mensen kan dus heftiger worden ervaren. Men beweert dat ongeveer 20% van de bevolking hooggevoelig is, echter zijn daar de meningen zeer over verdeeld. Het is een erfelijke eigenschap, die evenveel voorkomt onder mannen als vrouwen. Mensen met hooggevoeligheid, ervaren zoals bij elke eigenschap hier voordelen en nadelen aan. Het is vooral van belang dat je deze leert herkennen en in te zetten of om te zetten naar voor wat voor jou het prettigste is. 

 

Kenmerken van hoog gevoelige personen:
 

 • nemen gedetailleerder, subtieler en intenser waar

 • het moeite hebben met planning en het verkrijgen van structuur

 • ervaren vaak innerlijke onvrede omdat anderen hun niet begrijpen

 • zijn erg gevoelig voor prikkels van buitenaf

 • hebben meer moeite en meer tijd nodig om indrukken te verwerken

 • hebben een diep en rijk innerlijk leven; dromen, fantaseren en overwegen veel

 • zijn minder goed in het functioneren als ze geobserveerd of geëvalueerd worden

 • voelen stemmingen en sferen goed aan

 • worden meer dan gemiddeld geroerd door natuur, kunst en muziek

 • kunnen eigen emoties en emoties van anderen intenser kunnen ervaren

 • vaak verlegen in hun gedrag, maar zijn dat veelal niet

 • vaak plichtsgetrouw en perfectionistisch

 • zijn vaak zorgzaam en anticiperend op behoeften van anderen en hebben dan ook moeite om grenzen aan te geven

 • hebben sneller last van stress, spanning en fysieke klachten

 • lopen groter risico op stemmingswisselingen, depressiviteit, angsten en verslavingen

 • ervaren schuldgevoelens en zichzelf tekort voelen schieten.

 

Herken je jezelf of iemand uit jouw omgeving in veel van deze kenmerken? Wellicht is dan de korte cursus "omgaan met HSP" een goede start. 

Er zijn globaal genomen twee soorten HSP’s: de grootste groep, zo’n 70%, gedragen zich van nature rustig en meer introvert. Zij voelen zich prettig bij een redelijk gelijkmatig leven met weinig risico’s. Het andere deel, ongeveer 30% van de HSP’s, heeft juist behoefte aan nieuwe ervaringen en spanning en zijn doorgaans meer extravert. Zij worden ook wel HSS genoemd, ‘High Sensation Seekers’. Zij zijn enerzijds snel verveeld en op zoek naar uitdaging, maar raken anderzijds snel overbelast. Zij leven als het ware met één voet op de rem en één voet op het gaspedaal.

 

Hooggevoeligheid kan sterk van invloed zijn in werk, studieprestaties, het persoonlijk leven en relaties. Het is een eigenschap die in onze hectische, westerse maatschappij, waar de nadruk ligt op verstand en ratio, niet erg wordt gewaardeerd. Veel hooggevoelige mensen ervaren in eerste instantie dan ook last van hun eigenschap, en vragen zich af wat er mis is met hen. Zij hebben de neiging zichzelf te willen veranderen, en hun eigenschap te onderdrukken of negeren. Maar waar ze tot voor kort niet werden erkend en geloofd, begint een kentering te komen.

 

Video
 

Larissa Gies geeft in deze korte video hieronder uitleg over hoe zij hoog gevoeligheid ziet. Een aangeboren eigenschap die bij ongeveer een kwart van de bevolking voorkomt. Maar ook waarom het bestaat en dat het van belang is voor iedereen. Ze legt uit dat toen wij ooit leefden in kleine groepen, wij van nature wisten wie er hooggevoelig waren en wie minder of niet en hoe dit werd ingezet.

 

Larissa: " Door de eeuwen heen zijn wij deze kennis over elkaar verloren en zullen we samen moeten werken om deze kennis te kunnen herwinnen. Met dit begrip kunnen wij gezamenlijk de verloren kansen herstellen." 

 

Te veel prikkels
Alle indrukken komen uitgebreider en intensiever binnen dan bij de gemiddelde mens. Wat anderen normaal vinden zoals mensenmassa’s of harde muziek, kan voor HSP al snel te veel zijn; zij raken dan overprikkeld door letterlijk een teveel aan (sterke) prikkels.

 

"Een HSP is meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merkt
meer signalen en details op". 

 

 

 

 

 

Door het bewustzijn van Hooggevoelig zijn te accepteren kan deze van een valkuil en een last, tot een kwaliteit en een gave worden ontwikkeld. Hiertoe is het o.a. wel belangrijk om goed te leren aarden, grenzen te stellen, de innerlijke kracht te versterken en een juiste balans te vinden tussen beweging en rust.

 

Tips voor HSP

1. Stop maar om je een buitenbeentje te voelen. 

 

2. Ga op zoek naar andere hoog gevoelige personen die je gevoel herkennen en begrijpen vanuit hun eigen ervaring.

 

3. Praat met mensen die jouw visie ondersteunen en bundel je kracht!

 

4. Help de zeer gevoelige kinderen die momenteel heel hard werken om begrepen te worden"

 

Cursus

OMGAAN MET HSP. 

 

Ben jij hooggevoelig of heb jij een hooggevoelige partner, kind, collega? dan is deze cursus voor zeker voor jou.

 

Het gaat om 4 bijeenkomsten.

De Kosten zijn: €229,00 excl 21% btw.

Stuur jou aanmelding naar ons toe en we sturen de mogelijke data naar je toe. Pas bij na de betaling is je inschrijving oficieel.

Aanmelden
bottom of page