Creating a better world by learning how Emotional Intelligence can make the difference.

SCHOOL FOR EMOTIONAL INTELLIGENCE

Hoe voorkom ik stress en burnout

We kampen met zijn allen steeds vaker met stress en ondervinden hier steeds meer (fysieke) hinder van. Maar wat zijn de oorzaken en hoe kunnen we dagelijkse stress voorkomen?

 

Kenmerken van te veel stress in je leven:

  • Te veel doen

  • Te weinig nee zeggen

  • Lichamelijke klachtende eerste zijn vaak piekeren, concentratie problemen, slaapproblemen, vermoeidheid)

  • Lusteloos of rusteloos, maar ook hoofdpijn, duizeligheid of pijn op de borst, hartkloppingen of dat je de hele dag zweet.


Een burnout ontstaat doordat er meer van je gevraagd wordt dan dat je kunt geven en dat geeft spanning of stress. Een beetje spanning is best prettig op zijn tijd, het maakt je meer alert. Maar soms wil of moet je teveel van jezelf en zijn er situaties waardoor je minder spanning aankunt. 

Als het je niet lukt om deze situatie te veranderen raak je de controle over de situatie kwijt. Wanneer deze situatie niet verandert, raak je overbalast en kom je uiteindelijk in een Burnout terecht.

 

Hoe voorkom je een Burnout?

Een Burnout is beter te voorkomen dan te genezen. Bedenk wel dat iedereen een Burnout kan krijgen. De meest voorkomende oorzaak is te vinden in druk van werk of school. 

 

Vijf tips:

  • Luister goed naar je lichaam en je gevoel

  • Zorg voor voldoende ontspanning

  • Doe dingen die je leuk vindt en waar je energie van krijgt

  • Stel haalbare doelen en eisen

  • Bepaal en beoordeel zelf je grenzen

 

Vaak kan de hulp van een buitenstaander die gespecialiceerd is in het begeleiden van jongeren en volwassenen, de uitkomst bieden. Samen ga je aan de slag om stress te herkennen, een Burnout te voorkomen of van een Burnout te genezen.

Burnout herkennen

Neem contact met ons op voor jou vragen over stress of Burnout. 

 

"Burnout kon ik het niet meer noemen, het leek meer op een Burninn. Ik kon niets meer, alleen nog maar wat verdwaast om me heenkijken." 

 

 

 

 

 

Als jij niet meer weet wat je moet doen, maar wel voelt dat wat je nu doet niet goed is? Blijf dan niet langer doorlopen, wij kunnen je helpen.

 

Het persoonlijke begeleidingsprogramma is fijn, voor iedereen en helpt je om het juiste gevoel weer terug te krijgen. In je hoofd, je hart én je lijf.